Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2007 17:34 - БЛОГОВЕТЕ: ОСОБЕНОСТИ НА КОМУНИКАЦИЯТА
Автор: sneksi Категория: Други   
Прочетен: 2462 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2007 00:24


ПОГЛЕД КЪМ СВЕТА
image

Терминът "блог" най-често се използва в смисъла на личен онлайн дневник. Потребител може да пише хронологично свои бележки, а други потребители могат да му оставят коментари. Типичният блог съдържа текстова част, снимки или рисунки, връзки с други блогове и уебсайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата тематика на блога. Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върху фотографията, аудио или видео файлове. Да пишеш в блог или, да добавиш статия в него се нарича "блогване". Индивидуалните статии във блога се наричат "блог запис", "пост" или "статия". Човека който публикува тези статии се нарича "блогър".

image

Първият блог в сегашния си вид се появява през 1996 създаден от Дейв Уайнър като част от сайта "24 Hours of Democracy". През 1997 тази нова форма на Интернет публикуване е наречена от Джон Баржър "уеблог" (уеб-мрежа, лог-дневник), което по-късно е съкратено на "блог". В днешни времена всеки втори предлага безплатен блог хостинг. Можете да се регистрирате като попълните задължително съществуващ email.
Според Ребека Блъд, автор на множество статии посветени на блоговете, те могат да бъдат разделени на три вида. Първият вид са т.нар. "филтри", в които авторът публикува връзки към интересни за него новинарски статии или публикации в други блогове. Вторият вид са т.нар. "лични журнали", в които авторът описва своите емоции и преживяния, а третият са т.нар. "бележници", които комбинират предишните два вида. Най-разпространени са личните журнали, които са около 70% от съществуващите блогове.
Номерът на посещания и виждане на блоговете все по-вече нараства. Това е показано с тази статистика направена в 2004 год.

image

Номерът на използвани блогове между млади и стари, мъжки и женски е показан с този график.

image

Блоговетe са по-лични от традиционната журналистика и същевременно са по-публични от обикновените дневници. Съвременните блогове са обогатени с графично съдържание, аудио и видео, а подобренията в помощните средства за уебдизайн помагат за лесното ползване от всеки желаещ да състави собствено място в интернет и да го актуализира лесно. Предимството на блоговете пред останалите типове сайтове са главно в динамичността, както и продължителното съхраняване на коментарите.
image

При блоговете основна идея е споделянето и свободата на изразяване. Посетителите могат свободно да дават коментари и  в същото време да не показват своята идентичност. Статиите в блоговете могат да им помогнат на милиони хора в света, защото обхващат разни дейности в живота.
Съществуват повече вида на блогъри които изразяват своите мнения по различен начин. Има блогъри, които съвсем целенасочено пишат така, сякаш правят това за хората, които четат нещата им. Има блогъри, които винаги търсят дискусията по темите, които обсъждат, обръщат се директно към читателите си. Други са по-интровертни, техните автори обикновено пишат за себе си и с мисълтa че публиката сякаш не съществува, това не означава че непременно я пренебрегват, но тя ясно е оставена в позицията на зрител, често доста мълчалив.
При желание авторът може да позволи на читателите си да коментират всяка една негова публикация и по този начин да разговара онлайн с тях. Броят на коментарите е неограничен, те могат да бъдат от два-три до стотици. Когато в един блог се коментира и се постави връзка към публикация от друг блог, то авторът на последния автоматично бива уведомен за това от своята система за публикация. Заради тази своя взаимна свързаност цялата общност от блогове e по-известна като "блогосферата". Изключително рядко могат да бъдат срещнати блогове, които да са абсолютно изолирани и да не съдържат нито една връзка към други блогове.
image
Блоговете стават все по-влиятелни, защото въздействат на съдържанието на новините в световните медии. Блоговете все по-често започват да бъдат определяни като алтернатива на традиционната журналистика. На първо място те предлагат един по-личен и емоционален поглед към събитията отразени от медиите. При определени обстоятелства, например когато се фокусират върху нов или пренебрегван проблем, утвърдилите се блогове могат да се превърнат в ориентир за традиционните медии и да упражнят огромно влияние върху дневния ред на новините. Няколко елитни блога се откроиха като колектори на информация и анализи, даващи възможност на медийните коментатори да извличат аналитични заключения и да разчитат на тях при тълкувания и предвиждания на политическите събития.
Освен традиционните блогове, популярност днес набират т.нар. "фотоблогове" (блогове, чийто публикации съдържат само снимки), "моблогове" (съдържащи снимки правени от мобилни телефони) и "аудиоблогове" (блогове, съдържащи аудио файлове).



Тагове:   особености,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sneksi
Категория: Музика
Прочетен: 42648
Постинги: 10
Коментари: 6
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930